Yumurta kapıya dayanmadan hiçbir işi bitirememek
yapılacak işleri sürekli erteleyip her defasında son dakikada yapıyorum. bunu fark edeli çok oldu ama açıkçası sorunu düzeltmek için hiçbir şey yapmadım. neden böyle olduğuna dair de bir fikrim yok.
önce kendimi tembellikle suçlamaya başladım, baktım bu bir çözüm değil, etrafımdaki insanlara sormaya başladım. siz işleri zamanında mı yapıyorsunuz diye. bir de ne duyayım. konuştuğum 5 kişiden 4’ü benimle aynı durumda. herkes yapacağı işi erteliyor. acaba çağımızın bir hastalığı mı bilemedim. belki de böyle deyip geçiştirmiş oluyor ve sorunu çözmek için hiçbir şey yapmamaya devam ediyoruz.
biraz araştırınca, 1 saatte bitirilebilecek bir iş için kendine 3 saat ayırırsan o işin 3 saatte bitebileceğini öğrendim. ev temizliği, alışveriş, kahvaltı, yemek vs. normalde her biri yarım saat sürebilecekken biz bunu 2,5-3 saatte yapabiliyormuşuz.
iş dışında hayatın başka alanlarında da böyle bir durum var. mesela kazandığın para arttığında ihtiyaçlarının da artması. ya da iştahının, tabağın büyüklüğüne göre artması…
gerçekten erteleme hastalığı bu kadar yaygın mı? siz işlerinizi genellikle zamanında mı yetiştiriyorsunuz yoksa son dakikaya mı bırakıyorsunuz?
açıkçası bugüne kadar hiçbir işi zamanında yetiştiremedim. bence çok yaygın bir şey bu. herkes yaşıyor ama önemli olan bunu kırmak. mesela bir işi bitirmenize 7 gün varsa bunun için kendinize 2 gün verebilirsiniz. birkaç kez yaptığınızda sorunun kendiliğinden çözüldüğünü göreceksiniz.

deneyeceğim bunu 🙂
Yapılacak işleri önem sırasına göre listelerim ve önemli olanları kesinlikle son ana bırakmam hatta genellikle, çabucak bitir kurtul modunda olurum.
Konuyla ilgili bir kaç kitap önericem,
Brian Tracy
Ye O Kurbağayı!
Roman Gelperin
Motivasyon Rehberi
Erteleme Bağımlılık ve Tembellik Psikolojisi
ha tabii ben yapıyor muyum bu dediğimi, hayır 😀 yarın başlayacağım kendime söz verdim
Erteleme hastalığı çoğumuzda var ama sanırım önemli olan bunu bir hastalık olarak kabul etmemek 🙂
Bende de var ama bunun için can sıkmaya gerek yok. Sonuç olarak o iş zamanında halloluyorsa sorun yok demektir. Demek ki zor durumda kalınca verimliligimiz artıyor 🙂
“1 saatte bitirilebilecek bir iş için kendine 3 saat ayırırsan o iş 3 saatte bitiyor” çok doğru bir tespit.
İşleri zamanında, stres yapmadan bitirmek için işin zor kısmından başlıyorum. Kolay kısmını sonraya bırakmak daha iyi oluyor.
Rabbim hepimizi öteleyici erteleyici karakterde yaratmış bu bir gerçek ama şeyi önerebilirim 2×2 aciliyet matrisi var bunu uygulayabilirsiniz hayatınızda biraz düzenliyor
Ben de bu durum yapılacak işe göre değişiyor. Mesela vize ya da finallerime sınavdan önceki güne kadar çok az bakarım fakat son gün daha hızlandırılmış şekilde çalışırım. Çünkü bu yöntemle bilgilerim daha taze oluyor ve sınavı daha iyi yapabiliyorum. Onun dışında son güne bırakmak ertelemek bir işin daha hızlı yapılmasına sebep oluyor. Eğer işi hızlı yaptığınızda sizin için daha verimli oluyorsa son güne bırakmanın çok zararı olmaz. Fakat çoğunlukla işlerin bu şekilde birikmesi bir sorun yaratabiliyor. Zaman yönetimini öğrenmek bu durumda faydalı olabilir.