Machine Learning (Makine Öğrenmesi) geleceğimiz için tehdit mi?
Günümüzde üst düzey bilgisayarlar bulunuyor ve bu bizler için merak uyandırıyor. Peki bu bilgisayarlar size müthiş geliyor mu? Aslında durum hiç de gözüktüğü gibi değil. Açıkçası bilgisayarlar biz bir komut vermeden hiçbir şey yapamazlar. Bir de şunu düşünün, biz komut girmeden kendileri komutları gerçekleştirdiklerini? Kısaca bilgisayarlar öğrenmeyi öğrense? Yani biz komut girmeden kendiliğinden komutları yerine getirse?
Olayı özetlemek gerekirse balık vermeyip, balığı tutmasını öğretmek oluyor. Biz de buna Makine öğrenmesi diyoruz. Peki bu nasıl yapılıyor? Makine öğrenmesi iki şekilde gerçekleşiyor:
-Supervised(Denetimli )
-Unsupervised(Denetimsiz)
Supervised demek, bilgisayara bir girdi ve çıktı giriyoruz ve sonucunda ondan verdiğimiz verilerden bir anlam çıkarmasını istiyoruz. Örnek vermek gerekirse, bir mobilya mağazasından dolap alıyorsunuz fakat sizin birleştirmeniz gerekiyor ama bunun için de montaj adımlarını içeren bir kağıt olması gerekiyor. Eğer montaj adımları olmazsa parçaları birleştiremiyorsunuz. İşte Supervised dediğimiz olay, biz bilgisayara verileri giriyoruz ve sonucunda ne yapacağını söylüyoruz.
Unsupervised ise verileri giriyorsunuz ama çıktısını vermiyorsunuz. Yani mobilya örneğinde verdiğim gibi montaj kağıdı olmazsa ne olacak? Çıktı olmadan sandalye yerine ne yapacak? Günümüzde denetimsiz makine öğrenmesi şu an için sadece sınıflandırma yapabilmekte fakat günümüz teknoloji çerçevesinde. Peki ileride denetimsiz makine öğrenmesi verileri kendince yorumlayıp , insanlığa karşı kullanmak isterse?
Isaac Asimov’un “Ben, Robot” adında kitabında bu konuyla ilgili hikayeler bulunuyor. Bu kurgusal evrende insanlar robotların kendilerine karşı gelmemesi için “Üç Robot Yasası” adı altında yasalar belirlemiş ve bunu robotların beyinleri diyebileceğimiz yere koymuş. Kitabın ilk sayfasını açtığınızda büyük bir yazıyla bu 3 yasa yazar. Bu yasalar kısaca 1-bir robot insana zarar veremez ya da zarar görmesine seyirci kalamaz 2- bir robot 1. kural ile çelişmediği sürece insanın emirlerine uymak zorundadır 3- bir robot 1. ve 2. kuralla çelişmediği sürece kendinin zarar görmesine izin veremez. Tabi bu yasalar arasında boşluklar veya paradokslar oluşabiliyor, kitapta bu çelişkilerle ilgili çok güzel hikayelerde var.
İleride makineler kendi kendilerine öğrendiklerinde belki bizi dünyaya karşı tehdit olarak görebilirler veya dünyayı insanlarla daha iyi hale getirebilirler, kim bilir.
Gerçekten merak uyandıran bir konu olmuş. 👏🏻
Denetimsiz makine öğrenmesi tabi ki tehdittir ama korkarak kaçarak çözüm olacak bi şey değil tabi. İnsanlartarihsel süreçte hep korkularının üzerine giderek ilerledi falan
Aslınada burada anlatmakistediğim olay ,korkarak kaçmak değil de tehditleri önceden öngörerek onlara karşı önlem almaktır.
Rahmetli Stephen Hawking’in dediiği gibi , “Yapay zekâ ya insanlığın basına gelen en iyi şey ya da en kötü şey olacak. “